ISUBÜ YALVAÇ TEKNİK BİLİMLER MYO / MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ / MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI
UZAKTAN ÖDEV, PROJE VEYA ARAŞTIRMA OLARAK STAJ YAPACAK ÖĞRENCİLERİN ÖDEV KONULARI
- Stajını uzaktan ödev olarak yapmak isteyenler aşağıda belirtilen 4 uygulamanın tamamını yapmakla yükümlüdürler.
- Staj için bir not bulunmamaktadır kaldı ve geçti var o yüzden uygulamalardan birini bile eksik yapanların stajı kabul edilmeyecektir.
- Tüm çalışmaların her aşamasının fotoğrafları çekilecek ve altlarına yapılan iş ile ilgili detaylı bilgi verilecektir. Ayrıca öğrencilerin çalışırken çekilen fotoğraflarının da dosyada yer alması zorunludur.
- Pişmiş Toprak Eser Restorasyonu
Testi restorasyonu; alınacak olan testi çift kulplu ve 50-55 cm. yüksekliğinde olacak.
Testinin üzerinde bezeme, işleme gibi unsurlar yer almayacak, düz bir form olarak kullanılacak.
Testi tek renk olacak çok renkli bir form olarak alınmayacak.
Eser 30-35 adet olarak olarak parçalara bölünecek. Bölünen parçalar arasında boyun, gövde ve kulp kısmından toplam en az 4 parça alınacak bu eksik kısımlar alçı ile tamamlanacak.
Belgeleme aşamaları restorasyon öncesi, sırası ve sonrası olarak fotoğraflanarak kaydedilecek.
Fotoğraflama aşamaları sırasında eser parçalara ayrıldıktan sonra ağız parçası üste gelecek şekilde, boyun, gövde ve dip olarak aynı anda fotoğraf çekim işlemi yapılacak olup çekim sırasında eserlerin net şekilde çekilmesine dikkat edilecek.
Restorasyon işlemi sırasında peligom ile eserler yapıştırılacak ve yapıştırılan her iki parçada yeniden belgeleme işlemi yapılacak.
Elde olan parçaların restorasyon işlemi tamamlandıktan sonra bütünleme işlemi için alçı ile bütünleme yapılacak.
Bu aşamada eserin iç kısmında eksik olan alanları iç kısımdan kapatacak kadar balon şişirilip eksik kısımlar alçı ile tamamlanmış olacak.
Alçı ile tamamlama işlemi yine fotoğraf ile belgelenecek.
Son aşama ise eserin yüzeyinde yer alan yapıştırıcı ve alçı izlerinin aseton ve saf su ile sünger veya pamuk yardımı ile temizlenmesi aşaması olacak.
Eser temizliği yapıldıktan sonra son hali belgelenip yapım aşamasındaki raporlama işlemleri yapılacaktır.
- Metal Eser Konservasyonu
Korozyona uğramış eserin bozulma türü incelenerek fotoğraf ile belgeleme işlemi yapılacak.
Belgeleme işlemi sırasında eser dört bir yerinden fotoğraflanacak.
Belgeleme işlemi eserin temizlik öncesi, sırası ve sonrasında devam edecek.
Eser korozyon durumuna göre etil alkol içerisinde 20-30 dakikalık periyotlar halinde bekletilecek.
Korozyonun azalması ile birlikte eser etil alkol içerisinde alınıp üst kısmı bistüri ve etil alkol ile ıslatılmış pamuklar yardımıyla temizlenerek konservasyon işlemi yapılacak.
- Ahşap Boyama-Ahşap Boya Temizliği
30 cm 30 cm boyutlarında 2 cm kalınlığında ahşap levha üstüne 2 kat boya uygulaması yapılacak, boya tamamen kuruduğunda sert bir cisim ile boyaya darbe uygulanarak boyada çatlak oluşturulacak daha sonra spatula yardımı ile boya soyulacaktır.
Boya tabakası kontrollü olarak kaldırılacak alttaki ahşaba zarar verilmeyecektir.
Kazıma işlemi bittikten sonra zımparalama işlemine başlanılacaktır.
Çalışmanın her aşaması detaylı şekilde fotoğraf ile belgelendirilecektir.
- Ahşap Çatı Maketi
Gerçek ölçüleri 10 metreye 15 metre olan dikdörtgen bir yapının üzerine sistem olarak oturtma şekil olarak beşik bir çatı yapılacaktır.
Maket 1/50 ölçeğinde olacak şekilde çöp şiş veya benzer nitelikteki bir malzeme ile yapılacaktır. Maket yapımında parçaları birleştirmek için kullanacağınız malzemeler sizin tercihinize bırakılmıştır.
Çatının kısa kenarı üç dikmeli olacaktır. Makette bir çatıda olması gereken temel elemanların hepsi yer almalıdır. (damlalık aşığı, ara aşıklar, mahya aşığı, göğüslemeler, dikmeler, mertekler, kuşaklar).
Maket bir karton ya da mukavvanın üzerine yükseltilmeden direkt oturtturulabilir. Kolay çalışmanın sağlanabilmesi için çatı eğimi %100 alınacaktır.
Çatı maketinin yapım aşamaları fotoğraf ile belgelendirilecektir.
NOT:
- Ödevler, öğrenci bilgi sisteminde yer alan staj dosyasına el ile yazılarak ya da bilgisayar ortamında pdf olarak hazırlanabilir.
- Staj dosyası, staj tarihlerine göre doldurulmalıdır.
- Staj dosyası, staj bitiş tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde teslim edilmelidir. (Dosya teslimi öğrenci bilgi sistemi üzerinden yapılabileceği gibi şahsen ya da posta yoluyla da yapılabilir.)